Russen hebben gemengde gevoelens over cryptocurrencies en blockchain
Last Updated on 6 november 2023 by CryptoTips.eu
De attitude naar cryptocurrencies blijft gemixt in de Russische economische sector. Dit bleek op het St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) wat plaatsvond van 6 tot 8 juni in Sint-Petersburg.
Met name overheidsinstellingen en banken bleken sceptisch over cryptocurrencies. Er liep namelijk een project waarbij een crypto alternatief op de nationale munteenheid ontwikkelt moest worden. In eerste instantie werd dit project als illegaal beschouwd. Toch werd er daarna door het Kremlin gezegd dat het een goede oplossing was om het aantal anonieme transacties te verminderen.
Uiteindelijk is het niet bekend wat er met de “CryptoRuble” gaat gebeuren. De laatste keer dat er nieuws over naar buiten kwam was in januari 2019. Toen verklaarde een overheidsmedewerker dat de cryptocurrency over 2-3 jaar gelanceerd zou kunnen worden.
Ondanks dit nieuws blijft de Russisiche Nationale Bank (RNB) geen voorstander van deze ontwikkelingen. De bank blokkeerde websites die digitale fondsen verkochten en de President Vladimir Putin zei dat cryptocurrencies voor grote risico’s zorgen. Ze worden namelijk vrijuit gebruikt om criminele activiteiten te financieren.
Desalniettemin zei de minister van Economie een maand eerder dat het geen zin heeft om cryptocurrencies te stoppen. De ontwikkeling gaat namelijk door. Het is belangrijker om ze te reguleren.
Dit gebeurde allemaal in 2017. In mei 2018 werd een wetsvoorstel omtrent cryptocurrencies geaccepteerd door het parlement. Direct hierna werd het teruggestuurd naar de eerste leesfase omdat vele sleuteldefinities niet goed waren uitgelegd.
- 🎁 Claim gratis €25 aan crypto bij Bitvavo (vrij te besteden)
- 🎁 Gratis tot 40 USDT bij Bybit (vrij te besteden)
Bitcoin is betaalmiddel
Op het forum vertelde de CEO van Sberbank, Herman Gref, dat bitcoin een betaalmiddel is. Geen investering. Vandaar zegt hij, dat bij de overheidsbank de focus ligt op het integreren van blockchain technologie.
Tevens startte Nornickel, werelds grootste nikkel en palladium producent, een samenwerking met IBM en het Moskou Instituut voor Natuurkunde en Technologie. Hieruit zou een educatief centrum ontwikkelt moeten worden waar studenten master en doctoraalprogramma’s kunnen volgen.
Deze ontwikkelingen laten zien dat er bij de Russen grote interesse is in de blockchain, maar minder als het gaat om cryptocurrencies. Met name overheidsinstanties blijven terughoudend. Het tegendeel is waar van de Verenigde Staten, waar inwoners van sommige staten al de mogelijkheid hebben om hun belastingteruggave in Bitcoin te ontvangen.