S&P 500 is volatieler dan Bitcoin tijdens coronacrisis

Last Updated on 28 maart 2020 by CryptoTips.eu


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]

Zoals we vaak herhalen in onze kennisbank, veel mensen worden afgeschrikt door de volatiliteit van cryptocurrency en kunnen de enorme prijsverschillen niet aan. Zoals inmiddels berekend is, de gemiddelde volatiliteit van de S&P 500, de breedste beursindex van de VS, is in de laatste dertig dagen hoger dan die van Bitcoin.

Tijdens deze uitzonderlijke tijden van pandemie en paniek heeft Wall Street dus meer turbulentie gezien dan de bekendste cryptocurrency.

Eerder deze week raakte bijvoorbeeld ook bekend dat die volatiliteit zorgde voor een verlies van 183 miljoen euro bij ABN Amro.

Advertentie.

Historische volatiliteit

De 30-daagse volatiliteit van de S&P 500 (de minder bekende index naast de Dow Jones en de Nasdaq), steeg deze week naar 200 procent, bijna 10 keer de gemiddelde volatiliteit van 27 procent die in de afgelopen 12 maanden werd waargenomen.

De volatiliteitsmeter van Bitcoin (BTC) stond diezelfde dag op 138 procent (in vergelijking met de gemiddelde volatiliteit van 65 procent in de periode maart 2019 tot februari 2020).

Toen begin maart het coronavirus zich buiten China op grote schaal begaf en de angst voor een wereldwijde recessie aanwakkerde, steeg de volatiliteit van de S&P 500 (en andere beurzen) sterk.

In de tweede en derde week van deze maand, toen paniek overnam op de beurzen, verslechterde de situatie.

Afwachten komende weken

Voor de komende weken wordt het afwachten. Voor wat Bitcoin betreft, komt de halving steeds dichterbij natuurlijk.

Voor de klassieke beurzen is er een hoge onzekerheid. Terwijl sommige analisten al weken luidop schreeuwen dat deze dicht moeten, is dat tot op heden nog niet gebeurd.

Investeerders hopen dat de sterke stijging van de beurzen deze week (ondanks een negatieve vrijdag), betekent dat de bodem gevonden is. Ook Bitcoin kende een goede week.

Nouriel Roubini, de befaamde ‘Dr Doom’ die de crisis van 2008 voorspelde, denkt van niet. Roubini wordt deze dagen overal gevraagd en voorspelt echter een verdere daling. Volgens hem hebben we de bodem nog lang niet gezien.

De toekomst zal uitwijzen wie gelijk heeft.