Stablecoin markt groeit 50% in 6 weken – Facebook effect, zijlijn of Tether?

Last Updated on 21 april 2020 by CryptoTips.eu


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]

In de afgelopen weken zijn stablecoins, crypto-activa die zijn gekoppeld aan een ‘stabiele’ fiat-asset, steeds belangrijker geworden voor de cryptocurrency-markt.

Volgens gegevens van 20 april van het blockchain-analysebedrijf Coin Metrics is de waarde van alle stablecoins die in circulatie zijn voor het eerst meer dan 9 miljard dollar. Wat vooral interessant is aan deze statistiek is dat zes weken geleden, de totale waarde van alle stablecoins ‘slechts’ 6 miljard dollar was. Met 50% groei tijdens en na de corona crash is dat erg omvangrijk

Volgens analisten zijn er drie mogelijke verklaringen.

Advertentie.

Investeerders wachten aan de zijlijn

Ryan Selkis is de CEO van Messari Crypto en weet wie de crypto fans zijn. Dit is vooral duidelijk omdat hij tweet vanaf een cartoon character uit South Park.

Vorige week merkte hij op dat de verschillende crypto exchanges namens klanten meer dan 3 miljard dollar aan stablecoins bezitten. Hij verwacht (of hoopt?) eigenlijk dat deze investeerders klassieke fondsen zijn die een minder volatiele positie opbouwen. Om vervolgens in een strategische positie te verkeren die toelaat om in een fractie van een seconde opnieuw de speculatieve cryptomarkt te betreden.

Met andere woorden, als er een bullrun begin voor Bitcoin door de opkomende halving, verwacht hij dus dat dit geld naar de meer volatiele crypto markt verschuift.

Het is een mogelijkheid.

Het Facebook effect

Een tweede mogelijkheid is de aankondiging van Facebook dat het opnieuw met Libra begint.

In plaats van een nieuwe globale crypto, kondigde Facebook vorige week aan dat Libra zal worden ondersteund door stablecoins in de verschillende markten waar het operationeel zal zijn. Op die manier hoopt CEO Zuckerberg om van het wettelijke kader (lees het Amerikaanse congres) een akkoord te verkrijgen.

Hoe dan ook, de Amerikaanse Federal Reserve zou nooit vriendelijk zijn geweest voor een nieuwe wereldwijde valuta die de dollar bedreigde en het risico liep te worden gebruikt voor illegale transacties.

Liefhebbers van cryptocurrency die hoopten dat Libra het gebruik van andere digitale valuta’s zou aanmoedigen, weten dat al geruime tijd. Bitcoin prijzen stegen halverwege 2019 tot boven 12.000 dollar toen Libra werd aangekondigd. Maar de handel op cryptocurrency exchanges is sindsdien vertraagd, volgens Chainalysis, dat transacties bijhoudt. De prijs van Bitcoin is ondertussen rond de 7.000 dollar.

Techreuzen lijken allemaal graag financiële dienstverleners te worden. Apple heeft een creditcard, Google werkt naar verluidt aan een bankpas en Facebook heeft al een digitale portemonnee in Facebook Pay. Calibra zal naar verwachting later dit jaar worden gelanceerd.

Het Tether effect?

En dan is er Tether.

Deze stablecoin bij uitstek is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en biedt eigenlijk een soort van ‘safe haven’ binnen een crypto wereld die door volatiliteit wordt geplaagd. Wie op Marktkapitalisatie.nl naar de grafiek van Tether kijkt (ondertussen de vierde grootste crypto in termen van marktkapitalisatie) moet één ongelooflijk stukje data opvallen. Alhoewel de prijs van Tether stabiel blijft, is het volume dat er wordt ingegoten exponentieel gestegen sinds 2019.

Volgens Sam Bankman-Fried, CEO van Bitcoin trading fund Alameda Research, wordt dit volume vooral gedreven door rijke Chinese investeerders. Aangezien het niet toegelaten wordt om direct in crypto te investeren, is Tether de beste oplossing om een hedge te vormen bij een dalende Chinese beurs.

Wie heeft gelijk? De toekomst zal het uitwijzen.