Verliest China zijn Bitcoin mining monopolie door corona?

Last Updated on 4 april 2020 by CryptoTips.eu


Jeroen Kok

Jeroen is een vaste copywriter op Cryptotips.eu en behandelt alle recente gebeurtenissen in de crypto markt. Denk hierbij aan interessante nieuwsupdates, maar zeker ook aan koers- en prijsanalyses. Zijn passie voor cryptocurrency ontwikkelde hij in 2017 tijdens de bullrun. Sindsdien heeft hij enorm veel geleerd. De combinatie cryptocurrency en creatief schrijven is voor Jeroen op het lijf geschreven. En een uitstekende manier om zijn kennis te delen aan een groot publiek. Vind mij op LinkedIn / [email protected]

Saoedi-Arabië heeft in de laatste tien jaar met lede ogen aangezien hoe de Verenigde Staten hun oliewinning steeds meer zelf begon te doen. Ondanks enorme investeringen werd het voor de VS vanaf een bepaalt prijspunt winstgevend om olie te halen uit de teerputten van het noorden van het grondgebied en Canada.

Amerikaanse oliebedrijven hebben daar jarenlang geld ingepompt om dan, gecombineerd met de klassieke oliewinning uit de golf van Mexico, minder afhankelijk te zijn van het Midden-Oosten.

Echter, op het moment dat de landen van OPEC beslissen om de kraan volledig open te zetten, is het voor de VS niet meer winstgevend om het zelf te doen en moeten ze opnieuw onderhandelen. Het monopolie hangt dus af van hoeverre je kan weerstaan om winstgevend te zijn voor een lagere prijs.

Met Bitcoin is het in feite net zo.

Advertentie.

De OPEC van Bitcoin mining lag in China

De OPEC van olie ligt in het Midden-Oosten, die zeg maar een monopolie hebben om de prijs te zetten als ze willen. Het zogenaamde monopolie van Bitcoin mining ligt in China, waar de arbeidskosten en energiekosten het laagst zijn. De Chinese miners halen meer dan 70% van alle Bitcoin uit de blockchain mijn bij wijze van spreken.

Voor de echte crypto crash van half maart stond de Bitcoin koers rond het niveau van 8,000 dollar, meer dan winstgevend genoeg voor Chinese miners. Maar toen het coronavirus ervoor zorgde dat eerst de Europese en daarna ook de Amerikaanse beurzen inzakten, viel de Bitcoin (en ander crypto) prijzen mee in het overduidelijke geweld van een dalende (zeg maar instortende) beurs.

Verliespunt werd bereikt

Tijdens de crypto crash van de tweede week van maart zakte de Bitcoin prijs tot 3.800 dollar, en beslisten heel wat Chinese miners dat het aan dat niveau niet meer winstgevend was. Ook de strenge Chinese corona-maatregelen zorgden ervoor dat velen ermee stopten.

Zoals gemeld door de Chinese financiële krant Securities Daily, zijn meer dan 40 gevestigde mining farms gedwongen sinds de corona lockdown in China om te stoppen. Een groot aantal gebruikte een oudere generatie van Bitmain z’n populaire Antminer-producten die nu niet meer winstgevend zijn.

Een insider vertelde dat “ongeveer 2,3 miljoen Antminer S9 sinds 10 maart zijn stilgelegd.”

Deze week steeg de prijs van Bitcoin met meer dan 15% en bereikte een hoogtepunt van 7.200 dollar om te stabiliseren rond 6.800 dollar.

Matt D’Souza, CEO van Blockware Solutions, zei:

Machines in the East that shut down, not North America. It was old generation equipment out East. It was ultimately the price of Bitcoin dropping and machines becoming unprofitable and forced to shut off.

Vertaling

Machines in het oosten zijn gestopt met minen, niet die in Noord-Amerika. Het was oude apparatuur in het oosten. Het was uiteindelijk de prijsdaling van Bitcoin en het onrendabel worden van machines die hun gedwongen heeft uit te schakelen. 

Verplaatst monopolie zich naar VS?

De dominantie van China was voornamelijk te danken aan de lage elektriciteitsprijzen van het land en toonaangevende fabrikanten van mining apparatuur, zoals Bitmain en Ebang.

Aangezien Bitcoin echter meer en meer interesse wekt bij investeerders, hebben andere landen mogelijk een andere reeks kenmerken die het levensvatbaarder maken voor mining.

Landen met goedkopere elektriciteit en andere gesubsidieerde energiebronnen kunnen nu dus het monopolie overnemen.

De Verenigde Staten lopen dan ook nog eens voor als het gaat om het reguleren van de cryptocurrency-industrie, wat in de toekomst een doorslaggevende factor kan blijken te zijn.

Als laatste merkten sommigen twitteraars deze week op dat kleine Amerikaanse bedrijven uit de olie-industrie de huidige lage prijs niet meer rendabel vinden en zijn overgeschakeld op Bitcoin mining.