Volatiele wereldvaluta zijn slecht nieuws voor Bitcoin
Last Updated on 26 september 2022 by CryptoTips.eu
Drie belangrijke valuta’s, de Amerikaanse dollar, de Europese euro en het Britse pond, hebben dit jaar allemaal enorme schommelingen doorgemaakt. Terwijl het pond en de euro dalen, stijgt de dollar. Dat laatste is slecht nieuws voor Bitcoin
- 🎁 Claim gratis €25 aan crypto bij Bitvavo (vrij te besteden)
- 🎁 Gratis tot 40 USDT bij Bybit (vrij te besteden)
Schandaal rond pond, oorlog om Euro en sterke Dollar
Bitcoin, de grootste digitale valuta, moest fungeren als vervanging voor fiat-valuta’s. Satoshi Nakamoto, de anonieme uitvinder van Bitcoin, creëerde de digitale munt als tegenwicht voor de onbeperkte printmogelijkheden van wereldwijde centrale banken.
Gezien het beperkte aantal Bitcoins dacht hij dat de schaarste van het goed de prijs zou doen stijgen. Dat heeft sindsdien heel goed gewerkt. Dit jaar lijkt echter bijzonder te zijn, met een oorlog in Oekraïne die de euro naar beneden duwt, een schandaal in Groot-Brittannië over het dalende pond en de kracht van de dollar dankzij de energiereserves van de Amerikanen en de handelingen van de Federal Reserve.
Send #DXY to 117.700 with haste
— pvptrader (@pvp_trader) September 25, 2022
Sorry #btc and #spx bulls ... the king is not finished. You'll have to wait a couple more months minimum.
Also #eurusd and #gbpusd , you're fucked. pic.twitter.com/FXGN2afXI9
De dollarindex, verhandelbaar als DXY, is zowat het hele jaar gestegen. Vanwege zowel de energiereserves die de VS aanhoudt als het beleid van de Federal Reserve om de rente agressief te verhogen, is die dollarindex naar het hoogste punt in 20 jaar gesprongen.
Het Britse pond was al verzwakt, handelde lager sinds 2016 vanwege de Brexit, maar daalde vrijdag verder nadat de nieuwe minister van Financiën enorme belastingverlagingen aankondigde. Blijkbaar wisten enkele donateurs van de nieuwe premier Liz Truss hiervan al eerder en hadden ze shorts gekocht op het pond, waarmee ze miljoenen verdienden.
⚠️ It’s hard to overstate how serious this is.
— Mike Galsworthy (@mikegalsworthy) September 24, 2022
I could use various terms for this behaviour, but… just have a read:
[from Sunday Times] pic.twitter.com/Frh3pWxRNc
Hier in Europa is de lokale munteenheid verzwakt door zowel de oorlog in Oekraïne, de eerste grote oorlog aan de Europese grenzen in drie decennia, en het feit dat dit Europa’s energieafhankelijkheid heeft benadrukt. Tenslotte heeft de Europese Centrale Bank op de verzwakkende euro gereageerd door de rente te verhogen, maar in een veel langzamer tempo dan de Amerikaanse Federal Reserve.
Dit alles betekent dat beleggers nu minder contant geld hebben om te investeren in risicovollere activa zoals cryptocurrencies en technische aandelen (lees de Nasdaq). Dit vermindert op zijn beurt de vraag naar aandelen, waardoor de beurzen dalen.
Twee wereldwijde ontwikkelingen zouden nu een keerpunt voor Bitcoin kunnen zijn: een einde aan de oorlog in Oekraïne of een snelle daling van de inflatie (die een einde zou maken aan de stijgende rentetarieven). Het eerste lijkt op dit moment waarschijnlijker dan het tweede.
ulchik74 / Depositphotos.com