Zien we het begin van een nieuw stablecoin schandaal?
Last Updated on 11 september 2024 by CryptoTips.eu
Een ietwat opmerkelijk bericht gisteren stelde dat het bedrijf Tether, uitgever van de grootste stablecoin met dezelfde naam, een goede 100 miljoen dollar zal investeren in Adecoagro, een groot landbouwbedrijf wiens aandeel genoteerd staat op de Nasdaq techbeurs. Tether breidt zijn investeringen, en zijn dominantie als de leidende stablecoin, zo nog verder uit.
Het komt er een week nadat Ripple (het bedrijf achter de XRP munt) aankondigde plannen te hebben voor een eigen stablecoin. Ook Paypal (het fintechbedrijf uit Silicon Valley) wil hun stablecoin (die beschikbaar is op de Solana blockchain) nog uitbreiden.
TETHER BETS $102 MILLION ON AGRICULTURE AS CRYPTO GOES GREEN
— Mario Nawfal’s Roundtable (@RoundtableSpace) September 8, 2024
Tether just threw down $102 million for a 9.8% stake in Argentina’s agricultural giant Adecoagro, betting on farmland as a hedge against global instability.
The world’s largest stablecoin issuer says land is scarce… pic.twitter.com/Em1AhtUbjB
Alsof dat nog niet genoeg is denkt ook het Zuid-Amerikaanse e-commerce bedrijf Mercado Libre aan de oprichting van een stablecoin, net als onlinebank Circle, cryptobedrijf Paxos International en de Amerikaanse staat Wyoming.
Stablecoins zijn hot en er zijn er steeds meer.
- 🎁 Claim gratis €25 aan crypto bij Bitvavo (vrij te besteden)
- 🎁 Gratis tot 40 USDT bij Bybit (vrij te besteden)
Marktleider
Stablecoins worden vooral gebruikt door cryptohandelaars die hun investering even willen ‘parkeren’ terwijl de munt waarin ze geïnvesteerd hadden heel erg volatiel is. De waarde van een stablecoin is meestal gelinkt aan de Amerikaanse dollar en belooft daarom stabiliteit en een vaste waarde voor handelaars die aan de zijlijn willen staan met een deel van hun belegging.
De hoop van veel stablecoin uitgevers is dat internationale bedrijven hun product zullen gebruiken om internationale betalingen uit te voeren tussen landen met volatiele munten (zoals een betaling vanuit Brazilië aan Turkije bijvoorbeeld, allebei landen met een volatiele eigen munt) en zo de bankkosten niet te moeten betalen. Die markt ontwikkelt zich, maar is op dit ogenblik nog steeds heel klein.
Om de waarde van hun stablecoin te garanderen, investeren stablecoin uitgevers (zoals Tether en Paypal) het geld dat ze ‘tijdelijk’ ontvangen in beleggingen die niet erg volatiel zijn en een kleine winst opleveren, zoals bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties op 10 jaar tijd.
Tether is nog steeds de grootste en bekendste stablecoin, en het aandeel van Tether in de wereldwijde tradingactiviteiten van digitale munten blijft aanzienlijk. Echter, de laatste tijd zien we meer en meer kleine stablecoins die de industrie bevolken, en de laatste keer dat we zo’n revolutie zagen was in de lente van 2022, toen we een explosie zagen van ‘algoritmische stablecoins’.
Die stablecoins waren niet gelinkt aan één of andere fiat-munt, maar meestal aan de waarde van de cryptomunt van het bedrijf. Met name TerraUSD zorgde toen voor een waar schandaal. Toen de markt heel erg volatiel werd in Mei 2022 werd het voor het algoritme van TerraUSD moeilijk om de koppeling met de Amerikaanse dollar te behouden. Nadat TerraUSD zijn koppeling verloor handelde de stablecoin even voor 80 cent per dollar alvorens volledig te crashen. Ook Luna, de andere cryptomunt van Terraform Labs, het bedrijf achter TerraUSD, crashte erg spectaculair.
Sindsdien zijn er geen ‘algoritmische stablecoins’ met een grote marktkapitalisatie meer waargenomen en worden de boekhoudingen van uitgevers van stablecoins, zoals Tether dus, grondig nagekeken door auditbedrijven zoals Deloitte en PriceWaterHouseCoopers teneinde de markt gerust te stellen dat er geen nieuw schandaal kan opborrelen.
Stablecoins zoals Tether en USDC zijn dus te vertrouwen en hebben hun nut door de jaren heen bewezen, maar kijk toch maar uit met die nieuwe generatie stablecoins. Best om te zien of die een volatiele markt kunnen doorstaan.