Last Updated on 6 november 2023 by CryptoTips.eu
BlockFi review
BlockFi is een Amerikaans kredietmarktplaats wat in 2017 door een aantal sleutelfiguren uit de financiële sector is opgericht. Zac Prince (CEO en oprichter), Flori Marquez de topvrouw die voor het dagelijkse reilen en zeilen verantwoordelijk is en Mahesh Paolini-Subramanya (CTO). Het platform brengt crypto leners (kredietnemers) en crypto uitleners (kredietverleners) bij elkaar en biedt voor beide partijen interessante financiële voordelen.
Er wordt dus de mogelijkheid geboden om je cryptocurrencies aan het werk te zetten. Het voordeel van deze constructie is tweeledig. Ten eerste is de rente die BlockFi aanbiedt een stuk hoger, dan de rente die je gewend bent van de bank. Op dit platform kan je een rente tot 9% op jaarbasis verwachten en het tweede punt is dat je geld kan lenen, zonder dat je je cryptocurrency hoeft te verkopen. De cryptovaluta dient hierbij als onderpand.
Dit platform is sinds 2022 niet meer actief en heeft een faillissement aangevraagd.
Al deze punten gaan wij in deze BlockFi review aansnijden. Uiteraard maken wij hebben wij zelf ook de services van BlockFi getest.
Op deze pagina heb je ook de gelegenheid om je eigen ervaring achter te laten via ons beoordelingssysteem.
BlockFi vraagt Chapter 11 faillissement aan
Door de val van crypto exchange FTX is BlockFi ook in de problemen geraakt. Op 28 november 2022 vragen zij dan ook een Chapter 11 faillissement aan, na eerder opnames te hebben gepauzeerd. Dit houdt in dat ze het bedrijf gaan proberen te herstructureren om in de toekomst weer gezond te worden.
Wat is BlockFi?
BlockFi is een peer-to-peer kredietmarktplaats en sluit naadloos aan op de vraag vanuit de markt om passief crypto te verdienen met je cryptocurrency. Óf om tegen een lage rente, zonder je cryptocurrency te hoeven te verkopen, krediet te lenen. De mensen achter BlockFi hebben allerlei succesvolle bedrijven opgericht, waarvan sommige managementfuncties bij allerlei bekende Amerikaanse banken hebben vervuld. Op dit platform kan je jouw crypto activa beleggen in een spaarrekening en kan je geld lenen, zonder je waardevolle crypto’s tegen de huidige prijs te moeten verkopen.
De munten die ondersteund worden zijn: Bitcoin, Litecoin, Ethereum en Chainlink. Ook ondersteunen ze USD stablecoins. BlockFi is een allemansvriend. Voor de crypto beleggers onder ons is het een handig platform om je crypto holdings in absolute aantallen te laten stijgen, door middel van enkel- en of samengestelde rente.
- Vergelijk hier alle Bitcoin rente aanbieders, inclusief huidige rentes en een calculator.
- Vergelijk hier alle Ethereum rente aanbieders.
- Vergelijk hier alle Tether rente aanbieders.
En voor de persoon die tijdelijk wat liquiditeit nodig heeft, is het ook een handige dienstverlening, omdat je je crypto’s niet tegen de huidige (negatieve/positieve) marktwaarde hoeft te verkopen. Hiermee verminder je de kans om door bepaalde omstandigheden jouw investeringen in deze munten te verliezen. In plaats van dat je je munten verkoopt, gebruik je ze als onderpand bij BlockFi en ontvang je daarvoor in ruil bijvoorbeeld stablecoins.
Je bent het dus alleen je onderpand kwijt wanneer je verzaakt om het geld terug te betalen of bij een faillissement/hack van BlockFi. Bij goed leenheerschap, krijg je je munten dus gewoon terug. Lees hier meer over de risico’s van BlockFi.
Waarom kiezen voor BlockFi?
Deze vraag zullen we aan de hand van twee benaderingen aanvliegen:
Voordelen van een lener (kredietnemer)
De eerste is die van de lener. Mensen lenen geld vanuit allerlei behoeften, sommigen willen het geld investeren in een bedrijf, om te speculeren en anderen gebruiken het voor consumptieve doeleinden. De drijfveer om voor BlockFi te kiezen, is dat zij zich focussen op cryptocurrency houders. Iemand die dit soort betaalmiddelen bezit, wil meestal niet het risico lopen om zijn bezit onder de kostprijs te verkopen. De tweede reden is dat je bij de verkoop van Bitcoin en aanverwante munten in USD bij de Amerikaanse Belastingdienst moeten worden aangeven. Waardoor dit een interessante investering is voor Amerikaanse burgers en zorgt voor een constante toestroom van kredietnemers.
Voorbeeld: Wanneer een Bitcoin holder bijvoorbeeld met fiat iets duurs wil kopen, maar geen cash geld heeft op de bank, dan kan hij deze service overwegen. Op die manier hoeft hij zijn Bitcoin niet te verkopen, maar enkel als onderpand te gebruiken, en beschikt hij toch over cash geld. Ook loop je niet het risico om tijdens een dip je Bitcoin vermogen onder de marktwaarde te moeten verkopen.
Voordelen van de belegger (kredietverlener)
Vanuit het perspectief van een belegger bekeken, zijn de motieven weer 180 graden omgedraaid. Je wil dan met zo min mogelijk risico een goed rendement behalen, dit noemen we de risk/reward-verhouding. Jij kan via dit platform je crypto’s aan het werk zetten, waardoor je zonder al te veel moeite een passief inkomen kan verdienen. Het concept is afgeleid van de P2P-Lending markt, alleen BlockFi is geautomatiseerd.
Je stort de cryptovaluta en BlockFi investeert het in de leningen, als beloning krijg jij maandelijks de rente bijgeschreven. Deze rente kan je elke keer opnemen, maar wanneer je het op de rekening laat staan dan zorgt compound interest ervoor dat het geld steeds meer waard wordt. Albert Einstein zei ooit:
Compound interest is the 8th wonder of the world. He who understands it, earns it; he who doesn’t, pays it.
Voordelen voor beide partijen
Verder genieten zowel de kredietnemer als de kredietgever allerlei voordelen. Als cryptohouder behoud je in feite de cryptocurrency in je wallet. Terwijl je als belegger een aardig rendement kan maken, wat meer is dan de rente die de conventionele bank aanbiedt. Met behulp van compound interest, kan jij er een interessante stroom van passief inkomen van maken.
Waar je wel rekening mee moet houden is dat BlockFi een flexibel rentepercentage hanteert, wat met behulp van vraag en aanbod tot stand komt binnen hun interne kredietmarkt. Afhankelijk van de percentages kunnen de winsten dus met de maand fluctueren.
Bekijk hier de actuele BlockFi rente: https://blockfi.com/rates of vergelijk hier Bitcoin rentes.
Lees de BlockFi review snel verder om meer over het platform te weten te komen.
Hoe maak je een BlockFi account aan?
Simple and strong is wat BlockFi van zijn concurrenten onderscheidt. Een account registreren is namelijk redelijk eenvoudig en kan in minder dan twee minuten worden gedaan. Dit zijn de stappen:
- Ga naar de BlockFi-website
- Klik op Get Started
- Voer jouw gegevens in en verifieer je e-mailadres
- Vul je profiel aan met echte gegevens
- BlockFi is een financiële instelling en moet volgende de Europese AMLD5 wetgeving alle klanten identificeren. Om gebruik te maken van de diensten ben je dus verplicht om een ID-controle te doorlopen
- Upload een identiteitsbewijs zoals een paspoort, rijbewijs of ID-kaart en wacht op goedkeuring
- Verifieer je identiteitsbewijs met een selfie
Het controleren en het verifiëren van je gegevens duurt niet langer dan enkele minuten. Het lijkt te gaan om een geautomatiseerd systeem. Na de verificatie kan je direct starten met het uitlenen van jouw cryptocurrency of crypto lenen via het platform.
Hoe werkt BlockFi?
BlockFi focust zich op geld lenen en uitlenen.
Crypto uitlenen
Het uitlenen van crypto is eenvoudig, je stort geld en daarna wordt het geld voor je aan het werk gezet. Op het moment van schrijven is het mogelijk om 10 verschillende crypto’s uit te lenen, waarvan 6 stablecoins:
- Bitcoin, tot wel 4.5% rente per jaar
- Ethereum, tot wel 5% rente per jaar
- Litecoin, tot wel 3.5% rente per jaar
- Chainlink, tot wel 2.50% per jaar
- GUSD, tot wel 9% rente per jaar
- PAX, tot wel 9% rente per jaar
- USDC, tot wel 8.6% rente per jaar
- USDT, tot wel 9.5% rente per jaar
- PAXG, tot wel 3.25% rente per jaar.
- BUSD, tot wel 9% rente per jaar.
Houd er rekening mee dat BlockFi de rentes kan aanpassen en dat dit afhankelijk is van meerdere factoren, waaronder de markt. Bekijk de website of er veranderingen aan de rentes zijn aangebracht: https://blockfi.com/rates
Je kan je crypto opnemen wanneer je wil, maar een opname heeft een 7 dagen verwerkingstijd nodig om het weer terug naar je wallet te boeken.
Heb je nog geen Bitcoin? Bekijk hier het overzicht waar je Bitcoin kopen kan. Wij adviseren om hiervoor de broker Bitvavo te gebruiken.
Crypto lenen
Wanneer je een crypto-lening bij BlockFi wil aanvragen, dan heb je voldoende onderpand (BTC, ETH, LTC) nodig om het debiteurenrisico van de lening voor BlockFi te verminderen. In de meeste gevallen bedraagt dit ten minste 50% van de lening die je wilt afsluiten. Stel dat je bijvoorbeeld $60,000 wil lenen (de huidige Bitcoin koers), dan moet je dus ten minste 2 Bitcoin aanbieden om de lening te verkrijgen.
Zodra je voldoende onderpand hebt, moet je natuurlijk ook rente over die lening betalen en dit voor een nominale duur van ongeveer 12 maanden. Je hebt ook de mogelijkheid om de lening veel eerder af te lossen. Het voordeel wat je dan geniet is dat je dit zonder een boete o.i.d. kan doen.
BlockFi Bonus
BlockFi heeft voor geselecteerde partners een speciale bonus. Nieuwe gebruikers kunnen tot wel 250 USD bonus ontvangen en dit wordt bepaald op basis van je storting. Hoe meer je eerste storting is, hoe hoger je bonus wordt. De bonus wordt alleen toegepast wanneer er binnen 30 dagen na registratie een storting is gedaan. Bekijk de tabel hieronder voor de bonussen.
Ontvang tot 250 USD bonus na een storting van 25 USD of meer
Wat zijn de risico’s van het platform?
Elk financieel voertuig brengt de nodige risico’s met zich mee, dus ook het investeren in BlockFi. In onze BlockFi review behandelen wij natuurlijk ook de risico’s. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de risico’s voordat je gebruik maakt van het platform.
Volatiliteit zorgt voor een mini-hefboomeffect
De markt van cryptocurrencies is heel erg bewegelijk. Wanneer je Bitcoin op een renteaccount stort, leent het bedrijf jouw Bitcoin uit aan iemand anders en meestal aan grote instellingen.
Wanneer iemand nu om een lening vraagt, betalen ze contant voor de BTC tegen een tarief dat hoger is dan de contante waarde van de BTC die ze lenen. Dit zorgt dus voor spread en eigenlijk een soort mini hefboomeffect.
Wanneer een debiteur 1 BTC leent ter waarde van $5.000, kunnen ze $10.000 als onderpand storten. Wanneer de prijs van Bitcoin stijgt tot $10.000, zou de lening van van deze debiteur margin-called zijn en zou BlockFi een aankoop van 1 BTC uitvoeren met de $10.000 aan onderpand. De debiteur zou de 1 BTC behouden en effectief $5.000 verliezen. BlockFi geeft je de 1 BTC die ze hebben gekocht en je bent als uitlenende partij hierdoor beschermd.
Dit soort handelingen vinden natuurlijk niet onmiddellijk plaats, vooral niet wanneer de markten volatiel zijn. Het is daarom mogelijk dat de prijs van Bitcoin te snel omhoog schiet dat de handelsrobots niet in staat zijn om de aankoop snel genoeg te doen om de Bitcoin of elke andere coin voor $10.000 te kopen. Wanneer ze het alleen voor $8k konden kopen, zouden ze geld verliezen aan deze transactie.
Liquiditeitsprobleem als gevolg
Wanneer je puur statistisch kijkt en het risico van margin call vermenigvuldigt met elke lening die BlockFi heeft, hebben ze mogelijk niet genoeg geld in kas om iedereen terug te betalen. Alleen dit is als je het puur theoretisch zou bekijken. De mensen van BlockFi zijn ook niet op hun hoofd gevallen. De positie van de debiteur kan namelijk met automatische controlemechanismes en algoritmes proactief worden gesloten, nog voordat BTC de $10.000 heeft bereikt. Hun 2e troef is spreiding van hun portefeuille, want niet elke lening wordt afzonderlijk gedaan. BlockFi bundelt de leningen per blok (Collateralized Loan) waar tien tot honderden andere spaarders aan deelnemen.
Deze techniek vermindert namelijk het kredietrisico, net als dat je meerdere mensen altijd sterker staan dan in je eentje. Een andere strategie om je gerust te stellen is dat BlockFi zijn schuldeisers (dus de mensen die de crypto’s inleggen) eerder hun geld terug krijgen, dan dat ze zichzelf betalen. Alleen is deze strategie misschien niet toereikend als er zich een te hoge piek in de BTC koers heeft voorgedaan.
Geen depositogarantiestelsel
BlockFi neemt niet deel aan het depositogarantiestelsel (DGS), simpelweg omdat het geen Europese bank is. Ze hebben wel een soort verzekering. Jouw cryptocurrency activa worden niet opgeslagen bij BlockFi, maar bij Gemini.
Dit bedrijf is opgericht door de beroemde Winklevoss tweeling (van Facebook) en wordt beschouwd als een van de meest gereguleerde crypto bedrijven ter wereld. Simpel gezegd: ze weten wat ze doen, maar er is ook weinig informatie beschikbaar, dus niemand weet wat en hoeveel er gedekt is.
De debiteuren betalen leningen abrupt niet (meer) af
Het kan gebeuren dat de debiteuren door omstandigheden niet meer kunnen of willen betalen. BlockFi tackelt dit risico op de volgende manier, voordat ze met een klant in zee gaan voeren ze eerst een uiterst grondig risicobeheer- en kredietanalyseproces. Ze lenen alleen in de eerste plaats aan grote, goed gekapitaliseerde, institutionele leners, of aan tegenpartijen die bereid zijn onderpand te verstrekken en de mogelijkheid bieden om 24/7 een margin call (“de bank komt zijn geld halen”) te kunnen doen.
Faillissement of hack
BlockFi als bedrijf probeert zijn security zo goed mogelijk te houden, maar een online bedrijf kan altijd slachtoffer worden van een hack. Daarnaast is het ook mogelijk dat BlockFi failliet gaat. Het zijn allemaal scenario’s waar je als investeerder rekening mee moet houden en dit is het risico dat je neemt wanneer je gebruik van dit platform maakt. Het is dan ook essentieel dat je niet je volledige vermogen aan crypto in BlockFi stopt. Daarnaast kan het ook slim zijn om aan risicospreiding te doen door verschillende crypto leenplatforms te gebruiken. Vergelijk hier bijvoorbeeld andere platforms.
Samengevat heeft BlockFi globaal gezien te maken met gelijke risico’s als de meeste uitleenplatforms.
Hoe maken ze zulke hoge rentes mogelijk?
Dit houden ze een klein beetje geheim, wat heel begrijpelijk is. BlockFi kan deze hoge rente betalen, omdat het is gebaseerd op het rendement dat ze kunnen genereren uit hun in-house kredietverlening. Wat rechtstreeks verband houdt met de marktvraag in de kredietmarkt (d.w.z. welke tarieven instellingen bereid zijn te betalen om specifieke crypto-activa te lenen, aangezien deze varieert van activa tot activa).
Ze vragen dus rente aan partijen die cryptocurrency willen lenen, en geven een gedeelte van deze rente terug aan partijen die hun crypto willen uitlenen. Het verschil tussen deze twee percentages is de winst voor BlockFi.
BlockFi kosten en fees
BlockFi berekent vaste opnamekosten, die van het totale opnamebedrag worden afgetrokken. Gebruikers krijgen 1 gratis opname per maand, dus wanneer je je opnames strategisch inplant dan betaal je helemaal geen kosten. Wanneer je vaker geld wilt opnemen, dan zijn dit de bedragen die je kan verwachten:
Valuta | Limiet | Vaste kosten |
Bitcoin | 100 BTC per 7-dagen | 0.0025 BTC |
Ethereum | 5K ETH per 7-dagen | 0.0015 ETH |
Litecoin | 10K LTC per 7-dagen | 0.0025 LTC |
Stablecoins | 1M per 7-dagen | $0,25 |
Is BlockFi betrouwbaar en veilig?
Het is ongeveer net zo veilig als de Gemini exchange, aangezien dat hun belangrijkste bewaarder is. Gemini bewaart 95% van haar activa in koude opslag en 5% in door Aon verzekerde hot wallets. Gemini is gereguleerd door de NYDFS en heeft onlangs de SOC2-conformiteit van Deloitte ontvangen voor hun bewaringsoplossing.
Een lichtpunt is wel dat BlockFi gereguleerd is in Amerika. BlockFi is geregistreerd bij het Amerikaanse Department of Treasury Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) als geldservicebedrijf (MSB). BlockFi is onderworpen aan de Bank Secrecy Act en zijn uitvoeringsbepalingen (gezamenlijk de “BSA” genoemd), waarin de eisen worden uiteengezet die financiële instellingen moeten opleggen om beleid en procedures te implementeren die redelijkerwijs zijn ontworpen om witwassen en terrorismefinanciering op te sporen en te voorkomen.
BlockFi heeft zijn hoofdkantoor en wordt gereguleerd in New York. Ze houden zich aan federale en staatswetten, waardoor sommige van hun praktijken worden beperkt of op zijn minst worden vertraagd. Dit is in veel opzichten een goede zaak. Het biedt bescherming voor BlockFi-klanten en zorgt ervoor dat ze niet worden gesloten vanwege illegale activiteiten. Dit kan niet worden gezegd voor veel van hun concurrenten.
Tot slot: hoewel de rentetarieven van BlockFi aantrekkelijk zijn, is het logisch dat liefhebbers van cryptocurrency sceptisch zijn – en terecht, echter loop je niet veel of minder risico’s vergeleken met andere financiële voertuigen. Houd er rekening mee dat het een online platform is en dus gehacked kan worden. Ook is er altijd een dreiging van een faillissement.
Heb jij activa uitgeleend of geleend via BlockFi en wil jij graag je ervaring delen? Dat kan via onderstaande beoordelingsformulier.
Contactgegevens:
BlockFi Lending LLC
201 Montgomery Street
Second Floor, Suite 263
Jersey City, New Jersey 07302
Amerika
Vergelijkbaar:
Alle BlockFi reviews:
BlockFi is in het afgelopen jaar dat ik het gebruikt heb, een behoorlijk betrouwbaar platform gebleken. Behoorlijk betekent niet uitstekend. De rentes werden netjes uitbetaald en het is eigenlijk wel een fijne gedachte dat wanneer je je cryptos een paar dagen nodig hebt dat je ze eraf kan halen. En dat gaat netjes en correct, in een dag of 3 a 4. Daarnaast heb ik een aantal bonussen ontvangen en dat tikte lekker aan (in BTC). Wanneer je handelt op hun platform zijn de marges veel hoger dan op Binance en je kan dus niet even snel je coins verplaatsen om een trade te doen. Dan betaal je zo 100 dollar marge meer. Ook is de afgelopen tijd de handelswijze van BlockFi veranderd. Dit werd netjes aangekondigd, maar het is niet makkelijk om vlot in te schatten wat de gevolgen zijn. 1 van die gevolgen noemde ik net al, het duurt nu veel langer voor je de coins naar een ander platform kan sturen. Maar als je het vergelijkt met Binance waar je zelden een antwoord krijgt op je vragen, is de helpdesk van BlockFi van een hoger niveau.
Vertel ons wat jij van BlockFi vindt.
[wp-faq-schema accordion=1]
Snelle navigatie