OpenSea Review
Last Updated on 13 oktober 2021 by CryptoTips.eu
De wereld van de Non Fungible Tokens (NFT’s) is compleet ontploft en bijzonder populair. Er zijn steeds meer liefhebbers die maar al te graag deze digitale producten willen hebben en beheren. OpenSea is een applicatie die het mogelijk maakt om te handelen in NFT’s. De gedecentraliseerde applicatie maakte het afgelopen jaar een enorme groei door. Er werden een recordaantal transacties geregistreerd en dagelijks verschijnen er onwijs veel nieuwe NFT’s op de markt. OpenSea wist in 2021 marktleider te worden en de concurrentie achter zich te houden. Het is het bekendste en betrouwbaarste platform voor NFT handel.
In 2017 werd OpenSea bedacht en opgericht door het tweetal Alex Atallah en Devin Finzer. De Amerikanen wisten met platform al snel op de kaart te zetten en mochten binnen no-time al hun eerste gebruikers verwelkomen. Een korte tijd na de lancering werd er voor 23 miljoen dollar geïnvesteerd in het platform, waardoor OpenSea in een hoog tempo kan doorgroeien. Dat gebeurde ook, want dankzij diverse verbeterde features groeide OpenSea uit tot de bekendste NFT marktplaats ter wereld.
In deze OpenSea review ontdek je alles over deze NFT marktplaats, van de betrouwbaarheid tot het investeren in NFT’s.
Wat is OpenSea?
OpenSea kan je eigenlijk vergelijken met Marktplaats. Het is een verkoop- en koopsite, alleen dan voor digitale producten. Je kan vanzelfsprekend geen kleding kopen, maar bijvoorbeeld wel animaties, foto’s en video’s. Iedereen kan zijn eigen NFT’s ontwikkelen en te koop aanbieden op OpenSea. Daarnaast is het mogelijk om NFT’s van andere makers te kopen. Er zijn ook veel handelaren actief, die kopen NFT’s en verkopen deze weer voor hogere bedragen.
De biedingen voor NFT’s zijn niet met euro’s, maar met cryptocurrency. De kopers worden voor de volledige 100% eigenaar van de non-fungible token. Lees hier meer over wat een NFT is.
De NFT’s kan een gebruiker te koop aanbieden door een OpenSea-account te koppelen aan een wallet. Gelukkig is er een handleiding beschikbaar voor nieuwkomers. Het platform is zo ingericht dat iedereen er gebruik van kan maken, het gemak is één van de speerpunten van OpenSea.
Wat staat er te koop bij OpenSea?
Als jij de website van OpenSea opent dan staat er direct dat het platform de grootste NFT marktplaats ter wereld is. Wij kunnen niet anders zeggen, want dat klopt als een bus. Er zijn tientallen miljoenen NFT’s te koop op OpenSea, de keuze is reuze. OpenSea staat bekend om zijn verscheidenheid aan digitale goederen. Het platform richt zich op vrijwel alle soorten NFT’s.
Je kan bijvoorbeeld sport-tokens, digitale kunstwerken, memes, ruilkaarten en andere voorwerpen kopen. Een bekende Nederlandse DJ verkocht een concertregistratie voor meer dan één miljoen euro, oftewel alles is mogelijk.
Enkele voorbeelden van bekende crypto-projecten zijn CryptoKitties en Beeple. Echter komen er dagelijks nieuwe projecten bij, het kan zomaar zijn dat vandaag een nieuwe trend online is gekomen. Je kan op OpenSea eenvoudig de populairste NFT’s selecteren, maar ook gewoon door de categorieën bladeren.
Betrouwbaarheid van OpenSea
OpenSea is een zeer betrouwbare aanbieder van NFT’s. De crypto marktplaats is de bekendste aanbieder van de wereld en bestaat al sinds 2017. Qua veiligheid scoort OpenSea ook behoorlijk hoog. Alle transacties worden gebaseerd op een smart contract, wat vanzelfsprekend ook de nodige voordelen met zich meeneemt.
De gekochte NFT’s verschijnen trouwens niet op een OpenSea account, maar in jouw eigen wallet. Dat neemt het risico weg dat een hack voor grote problemen kan zorgen. Je moet simpelweg jouw eigen wallet goed beveiligen, dan komt alles goed!
Er zijn echter mid-2021 wat negatieve berichten over het platform naar buiten gekomen. Een medewerker kocht eigen listings op en plaatste dit op de voorpagina om winst te maken. De desbetreffende medewerker werkt er echter niet meer.
Een NFT kopen bij OpenSea
Het platform OpenSea biedt een beperkt aantal betaalmethodes aan. Je hebt niets aan een bankrekening, een PayPal-account of een creditcard. Alle betalingen verlopen namelijk met de bekende cryptomunten. Betalingen bij OpenSea verlopen in negen van de tien gevallen met Ethereum (ETH).
Vanzelfsprekend moet jij wel de nodige Ethereum bezitten om aankopen te kunnen doen op OpenSea. De waarde van één Ethereum is hoog, maar gelukkig zijn er ook veel NFT’s verkrijgbaar voor 0.01 Ethereum of zelfs minder. NFT’s zijn verkrijgbaar in alle prijscategorieën en dat maakt het ook zo leuk. Je kan Ethereum kopen bij alle bekende brokers, hieronder zie je een vergelijking van de goedkoopste.
OpenSea is een platform dat voor iedereen bereikbaar is. Het platform blinkt uit op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, wat echt te merken is. Zelfs nieuwkomers kunnen zich al snel wegwijs maken op het NFT-platform. Een gebruiker zal eerst een eigen account moeten aanmaken. Dat is noodzakelijk voor het handelen in NFT’s. Vervolgens zal het account nog moeten worden gekoppeld aan een wallet. Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het is juist simpel. Een account koppelen aan een wallet (MetaMask) is zo gepiept. Bekijk hiervoor onderstaande video of de tutorial eronder.
Een NFT kopen:
- Maak een account aan bij OpenSea.
- Download MetaMask via Chrome of Firefox en open je wallet. Bewaar je seed phrase goed, veilig en offline.
- Verstuur je Ethereum naar je MetaMask Ethereum wallet.
- Ga naar OpenSea en connect je MetaMask.
- Zoek een NFT bij OpenSea.
- Klik op Buy Now of doe een prijsvoorstel.
- Bevestig de aankoop via MetaMask. Let hierbij goed op de huidige gas fees die tijdens drukke periodes flink kunnen oplopen.
Een NFT kopen op OpenSea is misschien wel de leukste activiteit. Zodra jij een geschikte NFT hebt gevonden, dan kan je deze relatief eenvoudig kopen. Sommige NFT’s zijn direct verkrijgbaar met de Buy Now functie. Er staan ook veilingen online en producten waarop je kan bieden en de verkoper het bod moet accepteren. Bij een veiling wint vanzelfsprekend het hoogste bod.
Doe voordat je een NFT aankoopt goed onderzoek naar de desbetreffende NFT. Koop je de NFT voor langer termijn of om winst te maken?
NFT weer verkopen
Als jij zelf graag NFT’s wil gaan verkopen of je gekochte NFT wil verkopen, dan kan dat ook gewoon op het OpenSea platform. Ga naar jouw profiel en selecteer een NFT. Je kan de afbeelding, video of ruilobject eenvoudig toevoegen op jouw profiel. Of je kan een NFT in jouw bezit selecteren om te verkopen. Klik vervolgens op Sell en bepaal de prijs.
Je kan ook zelf NFT’s maken, er zijn zelfs apps voor beschikbaar. Wij raden je aan om een collectie te maken met meerdere soortgelijken NFT’s, simpelweg om de keuze wat ruimer te maken. Het kan ook helpen om enkele unieke NFT’s toe te voegen, welke als zeldzaam kunnen worden gezien door de investeerders.
OpenSea kosten
Het platform OpenSea is vanzelfsprekend niet helemaal gratis. Je kan wel kosteloos een eigen account aanmaken, maar de kosten van OpenSea zijn 2.50% per transactie. De gaskosten kan je ook wel zien als de transactiekosten voor het netwerk. De gaskosten worden in rekening gebracht wanneer men een betaling verricht met Ethereum. De kosten kunnen per aankoop verschillen, maar er dient wel rekening mee te worden gehouden. Zeker tijdens drukke periodes kan dit flink oplopen.
Verder kan je als originele maker ook bepalen of er een extra fee over wederverkopen naar jou gaan.
OpenSea Wallets
Er zijn meerdere soorten wallets die een gebruiker kan koppelen aan een OpenSea-account. Hoogstwaarschijnlijk gaat het ook om jouw huidige wallet. De bekendste wallet is MetaMask, maar ook Bitski, TrustWallet en de Coinbase Wallet zijn ideaal voor OpenSea. Enkele wallets zijn ook geschikt voor bijvoorbeeld smartphones en tablets.
Conclusie OpenSea review
OpenSea is de grootste NFT marktplaats ter wereld en is duidelijk de marktleider. Vrijwel alle grote namen maken gebruik van dit platform, wat een hoop betrouwbaarheid uitstraalt. OpenSea zorgt ervoor dat NFT kopers en verkopers elkaar kunnen vinden en hier wordt een fee van 2.50% per verkoop voor gevraagd.
Er worden geen NFT’s opgeslagen bij de OpenSea wallets. Dit wordt simpelweg van de verkopende partij naar de kopende partij overgeheveld. Hierdoor kan er geen buit gemaakt worden bij een OpenSea hack.
Iedereen met Ethereum en MetaMask kan een aankoop doen bij OpenSea. Ook kan iedereen zijn NFT’s hier verkopen. De enige kosten hiervoor zijn de transactiekosten en de gas fees voor het Ethereum netwerk. Een account aanmaken is gratis.
[wp-faq-schema title=”OpenSea FAQ” accordion=1]
Snelle navigatie